Κύμινο (Cuminum Cyminum)

Δημοσιεύτηκε στίς 28/08/2018

Οικογένεια: Apiaceae, Γένος: Cuminum

Πρόκειται για μικρό, ετήσιο, ποώδες φυτό που φτάνει σε ύψος τα 20 εκατοστά και ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδανθών (Umbelliferae). Η προέλευσή του είναι από την Μεσόγειο, όμως πλέον καλλιεργείται και στην Ινδία, την Κίνα και την Κεντρική Αμερική, ενώ το μαύρο κύμινο καλλιεργείται στην Ασία και κυρίως στο Πακιστάν. Στη χώρα μας δεν το συναντάμε αυτοφυές, αλλά καλλιεργείται σε μικρή έκταση στη Χίο. 

Είναι μπαχαρικό γνωστό από την αρχαιότητα, πολύ διαδεδομένο στην αρχαία Αίγυπτο, τη Ρώμη, με αναφορές από τους αρχαίους Θεόφραστο και Διοσκουρίδη, ενώ αναφορές του βρίσκουμε και στα κείμενα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης.

Το Κύμινο διαθέτει χαρακτηριστικό δυνατό άρωμα, με γεύση επίσης πολύ έντονη. Οι σπόροι του περιέχουν από 2,5% έως 4,5% αιθέριο έλαιο, κύριο συστατικό του οποίου είναι η κουμιναλδεΰδη. Περιέχει επίσης λιπαρά οξέα ωμέγα-6 και ωμέγα-3, πικρές ουσίες, μέταλλα και σταθερό έλαιο.Δρα ως καθαρτικό, διουρητικό, ορεκτικό σπασμολυτικό, εμμηναγωγό, γαλακταγωγό και καρδιοτονωτικό. Θεωρείται ευεργετικό για το πεπτικό σύστημα, καθώς ρυθμίζει τη λειτουργία του στομάχου και των εντέρων και είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις γαστρίτιδας, φλεγμονές του εντέρου, καθώς και σε περιπτώσεις μετεωρισμού και δυσκοιλιότητας.

Συνιστάται για την αντιμετώπιση της ανορεξίας, καθώς ανοίγει την όρεξη, της δυσπεψίας, καθώς διευκολύνει τη χώνεψη, αλλά και των πόνων της περιόδου και των σπασμών του στομάχου. Το αιθέριο έλαιο του βοτάνου ανακουφίζει από τα αέρια του στομάχου, ενώ το ίδιο αποτέλεσμα έχουμε και όταν μασήσουμε τους σπόρους. Επιπλέον, το αιθέριο έλαιο του Κύμινου χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως αναζωογονητικό, αφροδισιακό, αναλγητικό, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, αποτοξινωτικό, λιποδιαλυτικό, για αρθριτικούς και μυϊκούς πόνους, ημικρανία, κρυολόγημα και στρες.Το Μαύρο Κύμινο ή Αιγυπτιακό Κύμινο (Nigella Sativa) έχει προέλευση από την Νοτιοδυτική Ασία και πρόκειται για ποικιλία άοσμη, καθώς δεν έχει καθόλου μυρωδιά, ενώ αναπτύσσει άρωμα όταν αλέθεται, ή μασιέται. Η μυρωδιά του μοιάζει με της μαντζουράνας και η γεύση του είναι ελαφρώς πικρή. Οι σπόροι του μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή τσαγιού, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως και στη μαγειρική.

Λέγεται πως οι σπόροι του μαύρου κύμινου όταν αναμιγνύονται με μέλι και σκόρδο αποτελούν εξαιρετικό τονωτικό για άτομα με άσθμα ή βήχα, καθώς και για όσους θέλουν να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού τους κατά τη διάρκεια γρίπης ή κρυολογήματος.

Το λάδι από μαύρο κύμινο θεωρείται αποτελεσματικό ως παρασιτοκτόνο, ανθελμινθικό και αποτοξινωτικό του εντέρου, σε έντονες κρίσεις διάρροιας, κολικούς, τυμπανισμό, βρογχικό άσθμα κ.α. Χρησιμοποιείται επίσης, ως άριστο αποχρεμπτικό σε περιπτώσεις πονόλαιμου και βήχα, ενώ θεωρείται αποτελεσματικό και κατά των τριχομονάδων.Τέλος, αναφέρεται πως η Κλεοπάτρα χρησιμοποιούσε λάδι από μαύρο κύμινο στο μπάνιο της.

Κατηγορίες

Αναζητήστε θέματα απο τις κατηγορίες που σας ενδιαφέρουν!

Ειδήσεις
Copyright © 2018 by ideaton.gr

E-Mail: www.enallaktika.gr@gmail.com

Συνταγές