ΒΟΤΑΝΑ: Φραγκοστάφυλο (Ribes Grossularia) Οικογένεια: Grossulariaceae, Γένος: Ribes

img

Πρόκειται για μικρό, φυλλοβόλο, πολυετή θάμνο του γένους (Ribes- Ριβήσιο), που φτάνει τα 150 εκατοστά σε ύψος και είναι ανθεκτικός στο κρύο, ενώ ευδοκιμεί σε υγρά και δροσερά κλίματα. Καλλιεργείται κυρίως στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, με τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Πολωνία στις πρώτες θέσεις, ενώ επιλεγμένες καλλιέργειες υπάρχουν και στην Ασία (σε περιοχές με κλίμα παρόμοιο με τη Β. Ευρώπη). Οι χώρες αυτές, βλέπουν τις εξαγωγές τους να αυξάνονται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν την υψηλή διατροφική αξία του καρπού, ενώ πλέον η χρήση του έχει επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, όπως η βιομηχανία καλλυντικών (αιθέρια έλαια, κρέμες περιποίησης), η φαρμακοβιομηχανία κλπ. 

Υπάρχουν τρία βασικά είδη φραγκοστάφυλου. Το μαύρο, το λευκό και το κόκκινο. Και οι τρείς ποικιλίες διαθέτουν υψηλότατη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και μεταλλικά άλατα. Ιδιότητες που το καθιστούν ένα από τα καλύτερα φρούτα, χρησιμότατο για τις λοιμώδεις νόσους και τις μολύνσεις. Ανοίγει την όρεξη αν καταναλωθεί πριν από τα γεύματα, ενώ διευκολύνει την πέψη αν καταναλωθεί μετά το τέλος του γεύματος. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες, περιέχοντας πάνω από 5,5 γρ. ανά 100 γραμμάρια μούρων, οι οποίες ρυθμίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας παράλληλα τη δημιουργία συναισθήματος κορεσμού στο στομάχι.

Οι καρποί έχουν διουρητικές ιδιότητες και είναι μαλακτικοί απαλύνοντας το βήχα από το κρυολόγημα και το συνάχι. Επίσης, είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες, ουσίες γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση, καθώς έχουν την ιδιότητα να συλλαμβάνουν τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τους ιστούς του σώματος, γεγονός που συντελεί παράλληλα στη καλή διατήρηση της υγείας των μαλλιών και του δέρματος. Επιπλέον, οι καρποί εκτός από τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, είναι πλούσιοι και σε θρεπτικά συστατικά, ενώ έχουν γλυκεία υπόξινη πολύ ευχάριστη γεύση και καταναλώνονται φρέσκοι ή χρησιμοποιούνται σε τούρτες, μαρμελάδες, αλλά και χυμούς φρούτων.

Μελέτες υποστηρίζουν πως η κατανάλωση του καρπού εμποδίζει το σχηματισμό τοξικών ουσιών στο σώμα, που προκαλούν γονιδιακές μεταλλάξεις, οι οποίες οδηγούν σε καρκίνο.Τέλος, το αφέψημα από τα φύλλα του φυτού επιταχύνει την αποβολή των τοξινών και τη ρύθμιση της λειτουργίας των νεφρών.
Το φραγκοστάφυλο προσφέρει εξαιρετικά θρεπτικά οφέλη, αλλά και μοναδική γεύση σε φαγητά και γλυκά. Έτσι, δεν είναι λίγοι οι σεφ που το εντάσσουν στις δημιουργίες τους, καθώς η ιδιαίτερη γλυκιά γεύση του αναδεικνύει κρεατικά, πουλερικά και κυνήγι. 

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.