ΒΟΤΑΝΑ: Ακάι (Εuterpe Oleracea) Οικογένεια: Arecaceae Γένος: Euterpe

img

Το Ακάι (Acai palm) είναι ένα είδος φοίνικα με πτεροειδή φύλλα της οικογένειας Arecaceae, που φτάνει μέχρι 30 μέτρα ύψος. Φύεται κυρίως στα υγρά τροπικά δάση της Πορτογαλίας, της Βραζιλίας και του Περού. Ο καρπός του δέντρου, ευρέως γνωστός ως Acai berry, είναι μια βρώσιμη στρογγυλή μαύρη-μωβ ρόγα, παρόμοια σε εμφάνιση με του σταφυλιού, αλλά μικρότερη. Στον Αμαζονία της Βραζιλίας, είναι ένα από τα πιο σημαντικά είδη φυτών και ο καρπός του αποτελεί σημαντικό συστατικό της διατροφής του πληθυσμού. 

Επίσης, στην Βραζιλία το Ακάι χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως στυπτικό και καθαριστικό του αίματος, σε περιπτώσεις αναιμίας, διάρροιας, πυρετού και ηπατικών νόσων. Στο Περού χρησιμοποιείται για τον διαβήτη, το πυρετό, την απώλεια μαλλιών, τις αιμορραγίες, την ηπατίτιδα, τον ίκτερο, την ελονοσία, την εμμηνόρροια και τους μυϊκούς πόνους. Ενώ στην Κολομβία, όπου τα δέντρα αναπτύσσονται κατά μήκος της ακτογραμμής του Ειρηνικού, από τους καρπούς φτιάχνουν ένα τοπικό δημοφιλές αλκοολούχο ποτό. 

Σύγχρονες επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι αυτό το μικρό μούρο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα στον κόσμο. Η παγκόσμια ζήτηση του έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και η καλλιέργειά του στη Λατινική Αμερική έχει εντατικοποιηθεί. Στην Ευρώπη συνήθως πωλείται σε επεξεργασμένη μορφή επειδή ο φρέσκος καρπός είναι αρκετά εύθραυστος και αυτό δυσκολεύει τη μεταφορά του. 

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά περιέχει πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες, φλαβονοειδή, αμινοξέα υδατάνθρακες, έλαιο, βιταμίνες Α, C, πρωτεΐνες, λίπη, ζάχαρη, ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο, χρωστικές, ασπαρτικό οξύ, γλουταμινικό οξύ, βανιλλικό οξύ κ.α. Οι καρποί του δέντρου είναι μια πλούσια πηγή πολυακόρεστων και κορεσμένων λιπαρών οξέων. Στην αγορά, πωλούνται φρέσκοι ή κατεψυγμένοι ως τρόφιμο, σε χυμούς, αλκοολούχα ποτά, smoothies και χρησιμοποιούνται ευρέως σε καλλυντικά σκευάσματα, ενώ από το 2004 έγιναν πολύ δημοφιλείς ως συμπλήρωμα διατροφής.  Το Ακάι παρουσιάζει μία αξιοσημείωτη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης. Διαθέτει 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα κόκκινα σταφύλια και 20 φορές περισσότερες ανθοκυανίνες από το κόκκινο κρασί. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και φυτοστερόλες βοηθά στη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού και του πεπτικού συστήματος. Τέλος, ο συνδυασμός αμινοξέων και πολύτιμων ιχνοστοιχείων που δεν περιέχονται σε άλλα φρούτα, είναι ζωτικής σημασίας για την σωστή λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος. 

Το Πανεπιστήμιο του Τέξας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα μετά από μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μούρο περιείχε πράγματι μεγάλες ποσότητες θρεπτικών και αντιοξειδωτικών στοιχείων, τα οποία επιπλέον, παρουσιάζουν πολύ υψηλά ποσοστά απορρόφησης από τον οργανισμό. Η συχνή κατανάλωσή του προσφέρει στον οργανισμό αυξημένη ενέργεια, αντοχή στα κρυολογήματα, νεανικό δέρμα και καλή κυκλοφορία του αίματος. Χρειάζεται κάποια προσοχή στη χρήση από άτομα που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση ή οίδημα (πρήξιμο). Δεν συνιστάται σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες λόγω έλλειψης διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων. 

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.