ΒΟΤΑΝΑ: Μπόλντο (Peumus Boldus) Οικογένεια: Monimiaceae, Γένος: Peumus

img

Είναι ένα μικρό αειθαλές δέντρο που φτάνει τα 6 έως 8 μέτρα, αυτοφυές στη περιοχή των Αλπεων της Χιλής και του Περού, ενώ συναντάται και σε μερικές περιοχές του Μαρόκου. Αναπτύσσεται αργά και καθυστερεί δεκαετίες προκειμένου να ενηλικιωθεί. 

Το Μπόλντο εκτός της δράσης του ως βότανο, για τους λαούς της νότιας Αμερικής είναι ένα αρωματικό μπαχαρικό που χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους. Έχει θερμή και πικάντικη γεύση και το χρησιμοποιούν κυρίως στο ψάρι, σε σάλτσες και ζωμούς, σε μανιτάρια και παστωμένα λαχανικά. Στη Νότιο Αμερική, τα φρούτα του καταναλώνονται ωμά η βρασμένα από την προ του Κολόμβου εποχή, ενώ ο φλοιός του, που είναι πλούσιος σε τανίνες χρησιμοποιείται στη βυρσοδεψία. Στη παραδοσιακή ιατρική το χρησιμοποιούσαν ακόμη ως υποκατάστατο του κινίνου στη θεραπεία της ελονοσίας. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού βρίσκονται στα φύλλα του.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία το Μπόλντο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος και του συκωτιού. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές έρευνες πάνω στις ιδιότητες του συγκεκριμένου βοτάνου. Η κατανάλωση του έχει πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα στην περίπτωση των χολολιθιάσεων. Τα συστατικά του Μπόλντο είναι τόσο ισχυρά που σπάζουν τους λίθους της χοληδόχου κύστης σε μικρότερα κομμάτια με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η αποβολή τους. Όμως η χορήγηση σε περιπτώσεις χολολιθιάσεων απαιτεί προσοχή, για την αποφυγή της απόφραξης του χοληδόχου πόρου, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε βλάβες στο πάγκρεας.  Προτιμότερο είναι να χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες και σε συνδυασμό με αλλά βότανα προκειμένου να αποφεύγεται η ταχεία θραύση των λίθων που το Μπόλντο προκαλεί και κατΆ επέκταση τα προβλήματα που σχετίζονται με το φαινόμενο αυτό.Ακόμη, η κατανάλωση Μπόλντο αυξάνει την έκκριση χολής και ενζύμων στο πεπτικό σύστημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση της πέψης και την αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι η δυσπεψία, οι καούρες, η αίσθηση φουσκώματος, ο μετεωρισμός και η φτωχή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το στομάχι. Η βελτίωση και επιτάχυνση της πέψης ωφελεί ολόκληρο το πεπτικό σύστημα. Το Μπόλντο είναι επίσης ένα από τα πιο αποτελεσματικά βότανα για την αποτοξίνωση του συκωτιού. Η κατανάλωση του βοτάνου αντιμετωπίζει και προλαμβάνει βλάβες που προκαλούνται στο συκώτι από τοξίνες, από φάρμακα και χημικές ουσίες. Η χημική ανάλυση των συστατικών του βοτάνου καθώς και κλινικές έρευνες έδειξαν πως η αποτελεσματικότητα του στηρίζεται κατά κύριο λόγο στο αλκαλοειδές μπολντίνη. Η μπολντίνη έχει ηπατο-προστατευτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες. Το Μπόλντο περιέχει 16 ακόμη αλκαλοειδή (με πιο σημαντικά την ισομπολντίνη και την λαουροτενίνη), αιθέριο έλαιο με έντονη αντιπαρασιτική δράση και φλαβονοειδή. 

Από τα φύλλα εξάγεται το αιθέριο έλαιο του φυτού, που είναι ιδιαιτέρα αρωματικό και πλούσιο σε ευκαλυπτόλη και ασκαριδόλη, η οποία και μπορεί να είναι τοξική σε υψηλές συγκεντρώσεις. Το Μπόλντο είναι ένα πολύ ισχυρό βότανο και δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα με ηπατικά προβλήματα, μαζί με αλκοόλ ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Τέλος, λόγω της διουρητικής του δράσης πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του για μακρά χρονικά διαστήματα.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.