ΒΟΤΑΝΑ: Μηδική (Medicago Sativa) Οικογένεια: Fabaceae, Γένος: Medicago

img

Είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Ψυχανθών και το συναντούμε με τα ονόματα Τριφύλλι, Τριφύλλι Ήμερο και Λιόντζι. Στα αραβικά το ονομάζουν Alfalfa που σημαίνει "πατέρας όλων των τροφών”. Είναι κυρίως κτηνοτροφικό φυτό το οποίο καλλιεργείται ή αυτοφύεται σε εύκρατες περιοχές. Με την καλλιέργεια δημιουργήθηκαν διάφορες ποικιλίες που διαφέρουν στο χρώμα και το μέγεθος των ανθέων.

Χρησιμοποιείται στη μαγειρική σε σαλάτες ή σάλτσες και είναι νόστιμο με ψωμί, τυρί και ντομάτα. Τα φύλλα την άνοιξη, όταν είναι νωπά μπορούν να φαγωθούν όπως το σπανάκι, σε σούπα, σε σαλάτα ή με λαχανικά. Στη βιομηχανία χρησιμοποιείται για την εξαγωγή χλωροφύλλης, καροτίνης και κυρίως βιταμίνης Κ1. Επίσης χρησιμοποιείται σε επουλωτικές αλοιφές.

Η χρησιμοποίηση του φυτού στην φαρμακευτική άρχισε από το 1940 και μετά. Στην Κρήτη τα φύλλα τα παρασκεύαζαν ως αφέψημα το οποίο χρησιμοποιούσαν στον πονόματο και όταν φύτρωνε μέσα στο σπίτι το θεωρούσαν γούρι.

Το βότανο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και δρα ως αντιαναιμικό, αντιαιμορραγικό και ως πηγή ασβεστίου για τον οργανισμό. Τα φύλλα του περιέχουν πρωτεΐνες, προβιταμίνη Α (β-καροτίνη), βιταμίνες Β, C, D, E  και Κ1, πολλά ένζυμα, σαπωνίνες, καθώς και ανόργανα άλατα, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και φώσφορο. Οι σαπωνίνες που περιέχει το φυτό είναι δυνητικά επιβλαβείς για τον οργανισμό, όμως απορροφούνται ελάχιστα από τον ανθρώπινο οργανισμό και έτσι δεν προκαλούν συνήθως βλάβες. Ιδιαίτερα αν το βότανο καταναλωθεί μετά από μαγείρεμα (αλλάζοντας το νερό μία φορά κατά τη διάρκεια του βρασμού) ο κίνδυνος είναι πάρα πολύ μικρός. Την ιδιότητα αυτή των σαπωνινών εκμεταλλευόντουσαν οι ψαράδες που έριχναν σε λίμνες ή ποτάμια το χόρτο αυτό για να ζαλίσουν ή να σκοτώσουν τα ψάρια.

Είναι επίσης τονωτικό, ιδίως για όσους έχουν αναιμία, για γυναίκες με προ-εμμηνορροϊκό σύνδρομο και για διαβητικούς. Οι πρωτεΐνες, τα μεταλλικά στοιχεία και οι βιταμίνες που περιέχει βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης.

Είναι γλυκό, στυπτικό, αναψυκτικό χόρτο το οποίο αποτοξινώνει από τις τοξίνες, ελέγχει τις αιμορραγίες, ανοίγει την όρεξη και δρα ως διουρητικό. Είναι ευεργετικό στα δόντια, στα οστά και τις φλεγμονές της κύστεως.

Το φυτό περιέχει πορφυρίνη η οποία προκαλεί φωτοευαισθησία και άλλες ουσίες οι οποίες αν παρθούν σε υπερβολικές δόσεις καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Επίσης, δεν πρέπει να λαμβάνεται από ασθενείς με προβλήματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.